Data Studio – nowy certyfikat dla Bluerank

Do listy zdobytych przez Bluerank certyfikatów produktowych dołączył kolejny - Data Studio. To pierwsze takie wyróżnienie dla polskiej agencji, które potwierdza najwyższy standard raportowania analitycznego.

Tegoroczne pojawienie się na rynku narzędzia Data Studio, oferowanego przez Google, znacząco ułatwiło i usprawniło raportowanie danych z działań online. Data Studio służy tworzeniu wizualizacji i raportowaniu danych m.in. z produktów Google (Analytics, AdWords, Search Console, DoubleClick i YouTube), plików csv i baz danych. Dzięki dodatkowym konektorom zbudowanym przez społeczność, do raportu można dodać również informacje odnośnie ruchu na Facebooku, Twitterze, Vimeo i innych.
Certyfikat Data Studio, który otrzymała firma Bluerank, potwierdza biegłą znajomość możliwości tego nowego narzędzia, a tym samym umiejętność tworzenia raportów o najwyższej jakości. Są to dokumenty, w których dane - poddawane analizie, przedstawione są nad wyraz precyzyjnie (w oparciu o przyłączenie wszystkich źródeł i segmentów) oraz zestawione ze sobą w taki sposób, aby wnioskowanie analityków i managerów mogło być nie tylko prawidłowe, ale i wyjątkowo skuteczne.
Data Studio jest bezpłatnym narzędziem, które przełamuje barierę cenową i technologiczną na polskim rynku. Jego pojawienie się sprawiło, że zakres możliwości przedstawienia wizualizacji danych jest znacznie szerszy – mamy do czynienia ze zwiększeniem dostępu do danych, a tym samym prowadzeniem skuteczniejszej ich analizy. Certyfikacja, którą przyznaje Google, poświadcza obszerną wiedzę o Data Studio, znajomość możliwości narzędzia i sprawność posługiwania szeroką gamą jego funkcjonalności.
Bardzo ważna jest przejrzystość wizualna raportów, które konstruowane są w oparciu o narzędzie Data Studio. Dokumenty, pomimo zawartości bardzo wielu danych, pochodzących z wielu obszarów, są przejrzyste, atrakcyjne wizualnie, tworzone z wykorzystywaniem elementów graficznych, które są popularne i nowoczesne.

W naszej codziennej praktyce projektowej widzimy, jak ogromne znaczenie dla Klienta ma przejrzysta wizualizacja danych, pozwalająca na łatwe wyciąganie istotnych biznesowo wniosków. Data Studio - darmowe, ogólnodostępne i świetnie zintegrowane z innymi usługami Google narzędzie, dołączyło do listy programów, bez których nie wyobrażamy sobie dnia pracy. Tworzone w nim raporty i analizy pomagają nam czuwać nad poprawnością danych i wyjaśniać Klientom znaczenie ich danych. Zdobyty certyfikat potwierdził nasze kompetencje w obszarze przetwarzania i wizualizacji danych przy pomocy Data Studio

Karolina Lejman, Digital Analytics Business Manager, Bluerank

Narzędzie jest dynamicznie aktualizowane, dlatego Bluerank na bieżąco monitoruje wszelkie modyfikacje, które firma Google wprowadza w Data Studio. Do programu cyklicznie dodawane są nowe funkcjonalności i tak np. po ostatnich aktualizacjach, w raportach pojawiła się informacja o próbkowaniu, do galerii wykresów dodano tabelę przestawną oraz możliwość modyfikowania nazwy, formatu i sposobu pokazywania zmiennych za pomocą kilku kliknięć.
Uzyskany przez Bluerank certyfikat, jest, jak do tej pory, jedynym na polskim rynku.

BlueAlliance rośnie w siłę

BlueAlliance - porozumienie agencji premier partner z regionu CEE, przyjęło nowych członków i powiększyło obszar wpływów biznesowych. Piątego i szóstego marca 2018 roku w Budapeszcie odbyło się drugie spotkanie organizacji, na którym m.in. powołano zarząd.
Bluerank dla Fundacji Gajusz: dobroczynność w oryginalnej i skutecznej formie

Jak zorganizować skuteczną zbiórkę pieniędzy na cele charytatywne w firmie, w której pracuje ponad 100 osób? To proste: wystarczy zapytać pracowników o to, jak sami chcieliby ją przeprowadzić i pozwolić im przejąć inicjatywę. Kwota, którą Bluerank zebrał dzięki staraniom całego zespołu i ofiarował na leczenie podopiecznego Fundacji Gajusz, wyniosła ponad 21 tys. zł.
Do trzech razy zupa! Łódzkie firmy są głodne pomagania

Trzecia edycja cyklicznej akcji charytatywnej „Internety mają serce” odbyła się 4 grudnia na Pasażu Schillera, przy Domku Św. Mikołaja. Szefowie łódzkich firm, należących do branży technologicznej, ponownie częstowali potrzebujących ciepłym posiłkiem.. Wydarzenie za
Dall for one, one for Dall – agencje Google Premier Partners łączą siły

Czołowe agencje europejskie, zajmujące się marketingiem internetowym, łączą swoje siły w międzynarodowym sojuszu. Porozumienie ma dostarczać rozwiązania w większym stopniu skoncentrowane na potrzebach klientów i otwierać marketerom dostęp do lokalnych rynków.